Αν έχετε έναν ενήλικο σκύλο που έχει κάνει το σπίτι σας τουαλέτα, θα πρέπει για αρχή να εντοπίσετε την αιτία που προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά. Αιτίες μπορεί να είναι η μη εκπαίδευση ή η ελλιπής εκπαίδευση του σκύλου σε μικρή ηλικία, στο να μάθει να κάνει έξω την ανάγκη του, η συνεχής χρήση της πάνας δαπέδου, το άγχος που μπορεί να πηγάζει από αλλαγές στο σπίτι και την οικογένεια, ο φόβος να βγει βόλτα, το άγχος αποχωρισμού κ.α. Αν ο σκύλος σας έχει εκπαιδευτεί σωστά και ξαφνικά ξεκινήσει να λερώνει στο σπίτι, καλό θα είναι να μιλήσετε και με έναν κτηνίατρο, ώστε να ελέγξετε το ενδεχόμενο ιατρικού προβλήματος.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πολλοί σκύλοι συσχετίζουν την επιφάνεια που κάνουν την ανάγκη τους με την τουαλέτα. Γι’ αυτό το λόγο η πάνα δαπέδου όσο και να βολεύει στην αρχή, μακροπρόθεσμα δεν είναι βοηθητική. Είναι πολύ πιθανό όταν αφαιρεθεί η πάνα να υπάρξουν ατυχήματα σε πατάκια, χαλιά και γενικά σε επιφάνειες που η υφή τους μοιάζει με αυτή της πάνας.
Η εκπαίδευση του σκύλου σας στη τουαλέτα απαιτεί να αφιερώσετε καθημερινά χρόνο, ώστε να έχετε αποτελέσματα. Οι σκύλοι δεν συνηθίζουν να λερώνουν εκεί που κοιμούνται ή εκεί που τρώνε. Αυτό το γεγονός, μαζί με την παρατηρητικότητα και τον έλεγχο του φαγητού και του νερού θα είναι τα εργαλεία, που θα σας βοηθήσουν να μάθετε το σκύλο σας να κάνει την ανάγκη του έξω.
Ξεκινήστε να ελέγχετε το φαγητό και το νερό του. Αυτό σημαίνει ότι θα του παρέχετε πρόσβαση στο φαΐ μόνο τις ώρες που τρώει και θα μαζεύετε το πιατάκι του την υπόλοιπη μέρα. Νερό μπορείτε να του δίνετε ανά τρείς ώρες. Μόλις φάει ή πιεί νερό θα πρέπει να περιοριστεί στο σπιτάκι του, στο κρεβάτι του ή στο πάρκο του. Μέτα από μισή ώρα περίπου, βγάλτε τον βόλτα. Αν όλα πάνε καλά και κάνει την ανάγκη του έξω επιβραβεύστε τον αμέσως μόλις τελειώσει. Μπορείτε να του δώσετε μια λιχουδιά, ένα χάδι ή να παίξετε λίγο μαζί του. Για αρχή, θα βοηθήσει να τον πηγαίνετε στο ίδιο σημείο κάθε φορά, μέχρι να κάνει την ανάγκη του, και να αποφύγετε τις μεγάλες βόλτες.
Στη περίπτωση που δεν κάνει την ανάγκη του μετά από ώρα θα πρέπει να γυρίσετε σπίτι, να τον περιορίσετε πάλι για μίση ώρα περίπου, ή και λίγο παραπάνω, και να ξαναδοκιμάσετε. Η δυσκολία στην εκπαίδευση του ενηλίκου σκύλου στη τουαλέτα, σε σχέση με ένα κουτάβι, είναι πως ο ενήλικος σκύλος μπορεί να κρατηθεί για πολλές ώρες. Και εδώ είναι που χρειάζεται υπομονή και επιμονή στη τήρηση του προγράμματος.
Επειδή σκοπός της εκπαίδευσης στη τουαλέτα είναι να μην έχουμε ατυχήματα, θα πρέπει να μάθετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας πριν κάνει την ανάγκη του. Μερικά τέτοια σημάδια είναι η κυκλική κίνηση, η έντονη όσφρηση, η γενική ανησυχία κ.λπ. Αν εντοπίσετε κάποια από τα σημάδια αυτά βγάλτε κατευθείαν έξω το σκύλο σας. Το πιθανότερο είναι να έχετε μια πετυχημένη βόλτα.
Αν δεν τον προλάβετε μη του φωνάξετε και σίγουρα μη τον χτυπήσετε. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να σας φοβάται ο ίδιος σας ο σκύλος και πιθανότατα να τα κάνει, όταν δεν τον βλέπετε. Επίσης, αν βρείτε κάποιο σημείο που έχει λερώσει μην τον μαλώσετε και μη του τρίψετε τη μουσούδα εκεί που λέρωσε, όπως λέει ο μύθος, γιατί δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτα από αυτό. Οι σκύλοι δεν μπορούν να συσχετίσουν την τιμωρία ή την επιβράβευση με μια πράξη που έκαναν στο παρελθόν, και κάτι που έκαναν έστω και 5 λεπτά πριν, αποτελεί γι’ αυτούς παρελθόν.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας