Διόρθωση συμπεριφορών

Πολλές φορές οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη συμπεριφορά των σκύλων τους, όπως γάβγισμα στο κουδούνι, τράβηγμα στη βόλτα, επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά ή ανθρώπους, ζημιές στο σπίτι και πολλά άλλα.

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό για τον ιδιοκτήτη να καταλάβει ότι ο σκύλος του δεν καταλαβαίνει ότι  κάνει κάτι κακό, όταν γαβγίζει  σε ένα άλλο σκυλί, που άκουσε, ή όταν τραβήξει το λουρί, γιατί θέλει να πάει να μυρίσει κάτι, ή επίσης όταν φάει κάτι, που βρήκε εύκαιρο στο σπίτι. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές  τις ενισχύει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης άθελά του και επιπλέον δε δίνει τη σωστή καθοδήγηση στο σκύλο του, έτσι ώστε να τον βοηθήσει να μην τις κάνει. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως, όταν επιστρέφετε στο σπίτι και ο σκύλος πηδάει πάνω σας και κάνει σαν τρελός, αν εκείνη τη στιγμή τον χαϊδέψετε ή ακόμα και αν του φωνάζετε: «φύγε!», «μη!» κ.τ.λ., ο σκύλος θα έχει κερδίσει το ενδιαφέρον σας και, χωρίς να το καταλάβετε, θα έχετε ενδυναμώσει τη συμπεριφορά αυτή.

Το πιο σημαντικό μέτρο για να αποφύγετε τέτοιες συμπεριφορές είναι να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας, με τη βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή, σε μικρή ηλικία (2 μηνών μπορεί να ξεκινήσει η εκπαίδευση), ώστε να αποφύγετε εξαρχής τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Συνήθως όμως, ο ιδιοκτήτης δε βλέπει το πρόβλημα πριν δημιουργηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί και πάλι τη βοήθεια του εκπαιδευτή, ο οποίος αρχικά θα χρειαστεί να επισημάνει τα λάθη, που έχουν γίνει, ώστε να σταματήσουν να γίνονται. Έπειτα, θα βοηθήσει τον ιδιοκτήτη να καταλάβει, πώς να δώσει τη σωστή καθοδήγηση στο σκύλο του, και με θετικές μεθόδους, πάντα σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη, θα διορθώσει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τη βία, είτε σωματική, είτε ψυχολογική, μπορεί να φαίνεται ότι λύνονται τα προβλήματα, στην ουσία όμως είναι σίγουρο ότι δημιουργούνται άλλα πιο σημαντικά, όπως φοβίες ή επιθετικότητα. Χρησιμοποιώντας βία, για κάτι που συνήθως ο σκύλος δεν καταλαβαίνει ότι είναι λάθος,  το μόνο που μαθαίνει είναι να φοβάται τον ιδιοκτήτη και γενικά τους ανθρώπους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  Στόχος μας είναι να μάθουμε στο σκύλο μας τις επιθυμητές συμπεριφορές.  Δεν θα ήταν ωραίο όταν επιστρέφετε σπίτι κουρασμένοι, αντί να πηδάει πάνω σας, να σας περιμένει στο σπιτάκι του ήρεμο και να κερδίσει έτσι το χάδι σας; Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τις εντάσεις και το στρες, κάτι που έχουμε ανάγκη όλοι στις μέρες μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Scroll to Top