Μορφές επιβράβευσης και πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται

Πρώτα από όλα, ας δούμε τι σημαίνει επιβράβευση  και πότε εφαρμόζεται στο σκύλο. Επιβράβευση είναι οτιδήποτε προσφέρεται στο σκύλο , μετά από μια συμπεριφορά, το οποίο αυξάνει τις πιθανότητες να επαναληφθεί αυτή η συμπεριφορά στο μέλλον. Η επιβράβευση, για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να δοθεί στο σκύλο αμέσως μετά τη συμπεριφορά έτσι ώστε αυτός να μπορέσει να κάνει τη σύνδεση μεταξύ συμπεριφοράς και επιβράβευσης.

Ένας σκύλος παίρνει καθημερινά επιβραβεύσεις που οι ιδιοκτήτες μπορεί να μην τις συνειδητοποιούν ακόμα κι αν προέρχονται από τους ίδιους. Αυτές οι επιβραβεύσεις μπορεί να ενισχύσουν επιθυμητές, αλλά και ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα

Περνάει ένα μηχανάκι, ο σκύλος γαβγίζει, το μηχανάκι φεύγει. Σε αυτήν την περίπτωση η συμπεριφορά είναι το γάβγισμα και η επιβράβευση το μηχανάκι που έφυγε. Συνεπώς, ο σκύλος μαθαίνει ότι, όταν γαυγίζει, το μηχανάκι θα φύγει.

Ο σκύλος κλαίει στη διάρκεια του φαγητού, ο ιδιοκτήτης  του δίνει να φάει. Η συμπεριφορά που ενισχύεται τώρα είναι το κλάμα και η επιβράβευση, φυσικά, είναι το φαγητό.

Ο ιδιοκτήτης πιάνει το λουρί της βόλτας, ο σκύλος κάθεται, ο ιδιοκτήτης του βάζει το λουρί. Σε αυτό το παράδειγμα επιβραβεύουμε το σκύλο, επειδή κάθισε, με το λουρί, το οποίο σημαίνει βόλτα για το σκύλο.

Από τα παραπάνω παραδείγματα συμπεραίνουμε ότι άλλες επιβραβεύσεις μπορούμε να τις ελέγξουμε κι άλλες όχι. Ένας εκπαιδευτής σκύλων θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι επιβραβεύσεις παίρνει ο σκύλος και πώς θα τις ελέγξετε όσο το δυνατόν καλύτερα.

Μορφές επιβραβεύσεις που χρησιμοποιούμε στην εκπαίδευση.

Στην εκπαίδευση σκύλων χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε επιβράβευση που μπορεί να μας βοηθήσει να χτίσουμε και να ενισχύσουμε μια επιθυμητή συμπεριφορά. Μπορεί να είναι μια λιχουδιά, ένα χάδι, ένα «μπράβο», ένα παιχνίδι και γενικά οτιδήποτε αρέσει στο σκύλο μας. Στο χτίσιμο μιας συμπεριφοράς, που δεν ξέρει ο σκύλος μας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε μια δυνατή επιβράβευση, όπως είναι η λιχουδιά και το αγαπημένο του παιχνίδι.  Η αξία της επιβράβευσης εξαρτάται από το σκύλο, κάποιοι «δουλεύουν» για μια λιχουδιά και κάποιοι μπορεί να κάνουν τα πάντα για λίγο παιχνίδι.  Στη συνέχεια, αφού έχουμε δυναμώσει αυτήν τη συμπεριφορά θα μπορέσουμε να αναμείξουμε κι άλλες επιβραβεύσεις και να μειώσουμε τη συχνότητα που τις δίνουμε.

Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιβραβεύσεις που εμφανίζονται στο περιβάλλον μας.  Για παράδειγμα θα ανοίξουμε την πόρτα για να πάμε βόλτα μόνο αφού κάτσει ο σκύλος μας, θα τον αφήσουμε να πάει να γνωρίσει έναν άλλο σκύλο μόνο αν δεν τραβάει το λουρί.

Τη στιγμή που θα καταλάβετε τι επιβραβεύσεις παίρνει ο σκύλος σας, είτε από εσάς, είτε από το περιβάλλον σας και καταφέρετε να τις ελέγξετε, θα έχετε ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα σας βοηθήσει στην εκπαίδευση του σκύλου σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Scroll to Top