Κοινωνικοποίηση

Το πόσο σημαντική είναι η κοινωνικοποίηση του σκύλου μας είναι εύκολο να το καταλάβουμε. Όλοι θέλουμε το κατοικίδιό μας να αισθάνεται ευχάριστα, όταν βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους, ειδικά σε παιδιά, ή σε άλλα σκυλιά, ακόμα και σε γάτες. Αντιθέτως, κανείς δε θέλει ο σκύλος του να φοβάται ή να είναι επιθετικός απέναντι σε αυτά τα ερεθίσματα. Και το κυριότερο από όλα είναι, ότι ο σκύλος είναι από τη φύση του ζώο κοινωνικό, αν του το στερήσουμε αυτό, μπορεί να αποκτήσουμε ένα φοβικό, επιθετικό ή αγχωμένο σκύλο, που δε θα έχει μια φυσιολογική ζωή.

κοινωνικοποίηση σκύλου

Τα κουτάβια μαθαίνουν τις πρώτες κοινωνικές δεξιότητες από την οικογένειά τους για αυτό είναι πολύ σημαντικό να μένουν μαζί της μέχρι να κλείσουν τους δύο μήνες. Από τη στιγμή που θα πάρουμε το κουτάβι, από τη μητέρα του,  θα πρέπει να φροντίσουμε να το φέρουμε σε επαφή -πάντα με ασφάλεια- με όσο περισσότερα ζώα και ανθρώπους μπορούμε. Σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε το κουτάβι μας να αποκομίσει θετικές εμπειρίες από τις συναντήσεις αυτές.

Επιπλέον θα πρέπει να εγκληματήσουμε το κουτάβι στο νέο περιβάλλον και στα νέα ερεθίσματα και καταστάσεις. Θα πρέπει δηλαδή να εκτεθεί στα οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα, καθώς επίσης και σε καταστάσεις χειρισμού που είναι πιθανό να συναντήσει στη ζωή του και να τα συνδυάσει με θετικές εμπειρίες. Για παράδειγμα η ηλεκτρική σκούπα, τα αυτοκίνητα, οι μηχανές καθώς επίσης ο χειρισμός από τον κτηνίατρο ή τον groomer μπορεί εύκολα να προκαλέσουν στρες και φόβο σε ένα σκύλο που δεν είχε εκτεθεί σε αυτά όταν ήταν κουτάβι.κοινωνικοποίηση σκύλου

Είναι σημαντικό τα παραπάνω να γίνουν μέσα στους πρώτους μήνες της ζωής του, περίπου από 2 μηνών -που είναι η κατάλληλη ηλικία υιοθεσίας ενός κουταβιού και μπορούμε να το φέρουμε στο  σπίτι μας- έως 4 μηνών. Σε αυτό το διάστημα τα κουτάβια απορροφούν τις εμπειρίες, ευχάριστες ή δυσάρεστες, και μένουν χαραγμένες στη μνήμη τους.  Σκύλοι που έχουν χωριστεί νωρίς από τη μητέρα τους ή δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά ή/και έχουν μεγαλώσει απομονωμένοι, μέσα σε αυτό το διάστημα, είναι πιθανότερο να αναπτύξουν φοβίες και επιθετικότητα.

Αυτό δε σημαίνει ότι εκεί σταματάει η διαδικασία της κοινωνικοποίησης. Τα σκυλιά μαθαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους μέσα από τις εμπειρίες και αυτό δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτή να βοηθήσει ένα σκύλο, που έχασε το σημαντικό αυτό διάστημα της κοινωνικοποίησης. Σίγουρα είναι πιο δύσκολο να το πετύχουμε και δεν ξέρουμε, αν θα φτάσουμε στο 100%, αλλά με σωστή δουλειά και συνέπεια, πάντα σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη, μπορούμε να βοηθήσουμε τον τετράποδο φίλο μας.

κοινωνικοποίηση σκύλου

Έργο του εκπαιδευτή είναι να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη να δημιουργήσει θετικές εμπειρίες στο σκύλο του, όταν βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλα ζώα μέσα στη χρονική περίοδο, που αναφέραμε. Ενώ, στην περίπτωση που δεν έχει γίνει σωστή κοινωνικοποίηση στους πρώτους μήνες της ζωής του σκύλου, είναι απαραίτητη η βοήθεια του εκπαιδευτή, ο οποίος με σωστές μεθόδους θα βοηθήσει το σκύλο να αποκτήσει όσο είναι δυνατόν τις κοινωνικές δεξιότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Scroll to Top