Δε δωροδοκούμε, επιβραβεύουμε

επιβραβευση copyΈνας από τους μεγαλύτερους μύθους για τη θετική εκπαίδευση είναι ότι δωροδοκούμε το σκύλο μας για να μας ακούσει. Κατ’ αρχάς, πρέπει να καταλάβουμε τη διαφορά μεταξύ δωροδοκίας και επιβράβευσης. Η δωροδοκία πραγματοποιείται πριν από μια συμπεριφορά με σκοπό να την ξεκινήσει. Η επιβράβευση εφαρμόζεται μετά από μια συμπεριφορά με σκοπό να την ενισχύσει. Θα ήταν αστείο να δίναμε στο σκύλο μας μία λιχουδιά ή ένα χάδι και να περιμέναμε να κάτσει. Δεν μαθαίνει έτσι, δεν μπορεί να κάνει το συσχετισμό σαν τον άνθρωπο.

Η αλήθεια είναι ότι ο σκύλος εκτελεί μια συμπεριφορά είτε για να αποφύγει κάτι δυσάρεστο, είτε για να κερδίσει κάτι ευχάριστο. Κανένας σκύλος δε θα σας ακούει από σεβασμό, όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν, γιατί απλά δεν καταλαβαίνει την έννοιά του. Θα σας ακούει μόνο, αν τον εκπαιδεύσετε.

Σύμφωνα με τα παραπάνω υπάρχουν δύο επιλογές με τις οποίες μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον τετράποδο φίλο σας στις συμπεριφορές που θέλετε. Ο πρώτος είναι να του ασκήσετε κάποια μορφή πίεσης μέχρι να πάρετε τη συμπεριφορά και μετά να αφαιρέσετε την πίεση. Για παράδειγμα, όταν δεν περπατάει δίπλα σας στη βόλτα τραβάτε το λουρί το οποίο εφαρμόζει πίεση στο κολάρο (συνήθως χρησιμοποιείται πνίχτης) και χαλαρώνετε το λουρί, όταν επιστρέψει δίπλα σας. Με αυτόν τον τρόπο, επειδή ο σκύλος θέλει να αποφύγει τη πίεση του πνίχτη, περπατάει δίπλα σας. Ο δεύτερος είναι να επιβραβεύσετε τη συμπεριφορά που θέλετε με στόχο να την δυναμώσετε. Στο παράδειγμα της βόλτας, επιβραβεύετε τον σκύλο σας μόνο, όταν περπατάει δίπλα σας. Έτσι μαθαίνει ότι σε αυτήν τη θέση θα κερδίσει κάτι. Η επιβράβευση σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να είναι η συνέχιση τη βόλτας.

Και εδώ είναι που τίθεται το ερώτημα, αν θα πρέπει να δίνετε συνέχεια λιχουδιές στο σκύλο σας. Θα πρέπει να καταλάβετε, όπως φαίνεται και στο παραπάνω παράδειγμα, ότι υπάρχουν πολλές μορφές επιβράβευσης. Επιπλέον, η συνεχής επιβράβευση είναι απαραίτητη μόνο στην αρχή της εκπαίδευσης μιας συμπεριφοράς. Μόλις η συμπεριφορά ριζώσει πρέπει να μειώσετε τη συχνότητα της επιβράβευσης καθώς και να αναμείξετε και άλλες μορφές της. Ποτέ όμως δεν θα την εξαλείψετε τελείως γιατί είναι πιθανό να χάσετε τη συμπεριφορά. Δεν κάνει κακό, ούτε σε σας, ούτε στο σκύλο σας να του πείτε ένα μπράβο, να τον χαϊδέψετε ή να παίξετε λίγο μαζί του, αφού έκανε κάτι που του ζητήσατε.

Σημειώστε ότι τα παραπάνω παραδείγματα δεν είναι σε καμία περίπτωση οδηγοί εκπαίδευσης. Το σωστό είναι να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή πριν ξεκινήσετε την εκπαίδευση του σκύλου σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Scroll to Top