Η εκπαίδευση του κουταβιού καλό είναι να αρχίσει από την πρώτη μέρα που θα μπει στο σπίτι. Ιδανικά αυτό γίνεται όταν φτάσει δύο μηνών, που είναι η κατάλληλη ηλικία να υιοθετήσουμε ένα κουτάβι. Στην ουσία η εκπαίδευση του κουταβιού ξεκινάει από τη μητέρα του και την οικογένειά του, όπου παίρνει τα πρώτα μαθήματα κοινωνικοποίησης. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συνεχίσει τα μαθήματα αυτά και να εκπαιδεύσει το κουτάβι σε συμπεριφορές που θα βοηθήσουν σε μια αρμονική συμβίωση.
Με τη θετική εκπαίδευση μπορείτε να ξεκινήσετε από δύο μηνών και να εκμεταλλευτείτε τη μεγάλη μαθησιακή ικανότητα που έχουν οι σκύλοι σε αυτήν την ηλικία. Είναι σημαντικό να εκπαιδευτεί το κουτάβι σας σε αυτήν την ηλικία, ώστε να αποφύγετε μελλοντικές ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την εκπαίδευση του σκύλου είναι τέσσερις, ο εκπαιδευτής, ο ιδιοκτήτης, ο σκύλος και το περιβάλλον του σκύλου. Ο εκπαιδευτής πρέπει να έχει τις γνώσεις, να ξέρει πώς να τις μεταφέρει και να μην ασκεί σε καμία περίπτωση σωματική ή ψυχολογική βία στο σκύλο. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να εφαρμόζει αυτά που μαθαίνει από τον εκπαιδευτή, να δουλεύει στην εκπαίδευση του σκύλου του με συνέπεια και, αν αυτό είναι δυνατόν, καθημερινά στο μεσοδιάστημα των συναντήσεων. Όσον αφορά το σκύλο, η ράτσα, η ηλικία, η ενέργεια και ο χαρακτήρας του μπορεί να επηρεάσουν την εκπαίδευση. Τέλος, το περιβάλλον παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο. Ένας σκύλος υπάρχει περίπτωση να συμπεριφέρεται τελείως διαφορετικά όταν είναι μέσα στο σπίτι, απ’ ό,τι έξω από αυτό. Μπορεί να ακούει όλες τις εντολές στο σπίτι και έξω να μην ακούει τίποτα. Στο περιβάλλον ανήκει και η οικογένεια, με την οποία ζει ο σκύλος. Για παράδειγμα, αν ένα μέλος της οικογένειας είναι συνεπές στη εκπαίδευση ενώ τα υπόλοιπα μέλη δίνουν λάθος καθοδήγηση, θα προκληθεί σύγχυση στο σκύλο και οι ιδιοκτήτες δε θα έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα από την εκπαίδευση.
Πολλοί πιστεύουν ότι στη θετική εκπαίδευση μόνο ανταμείβουμε το σκύλο μας και δεν κάνουμε τίποτα για τα προβλήματα. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Σίγουρα δε χτυπάμε και δε φωνάζουμε στο σκύλο για κάτι που έκανε και μας ενοχλεί. Αντίθετα με μια σειρά από φιλικές προς το ζώο μεθόδους προσπαθούμε να διορθώσουμε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Μερικές από τις μεθόδους αυτές είναι η αφαίρεση της ανταμοιβής, η εκμάθηση μιας ασύμβατης συμπεριφοράς προς αυτή που μας ενοχλεί, η βελτίωση του συσχετισμού σε κάποιο ερέθισμα.
Δυο συχνά παραδείγματα είναι:
Όταν ο σκύλος γαβγίζει στο μπαλκόνι, αντί να του φωνάζουμε να σταματήσει ή ακόμα και να τον χτυπήσουμε, θα του μάθουμε να έρχεται, όταν τον καλούμε, να ξαπλώνει και να χαλαρώνει.
Όταν ο σκύλος κάνει σαν τρελός όποτε έρχεται κάποιος στο σπίτι, δεν του δίνουμε σημασία μέχρι να ηρεμήσει και τον χαϊδεύουμε μόνο όταν χαλαρώσει τελείως.
Η διόρθωση συμπεριφοράς θέλει γνώσεις, υπομονή και συνέπεια γι’ αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.
Η κατάλληλη ηλικία για να πάρετε το κουτάβι από τη μητέρα του είναι όταν γίνει περίπου 2 μηνών. Τα κουτάβια πρέπει να περάσουν τις πρώτες 8 εβδομάδες της ζωής τους με τη μητέρα τους. Μέσα σε αυτό το διάστημα αναπτύσσουν τις αισθήσεις τους και τον εγκέφαλό τους και σταδιακά γίνονται πιο ανεξάρτητα. Επιπλέον η περίοδος αυτή είναι πολύ σημαντική για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του κουταβιού. Από την οικογένειά τους θα πάρουν τα πρώτα μαθήματα κοινωνικοποίησης. Μελέτες έχουν δείξει ότι κουτάβια που έχουν φύγει νωρίτερα από τη μητέρα τους είναι πιθανότερο να αναπτύξουν φοβίες ή επιθετικότητα.
Είναι επίσης σημαντικό στο διάστημα αυτό της ζωής τους να τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους, ώστε να μπορέσουν να πάρουν τα απαραίτητα αντισώματα μέχρι να κάνουν τα πρώτα τους εμβόλια.
- Ο εκπαιδευτής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία/ πίεση στο σκύλο σας. Σε αντίθετη περίπτωση το κόστος στην ψυχολογική ισορροπία του σκύλου σας μπορεί να είναι πολύ μεγάλο.
- Η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται πάντα παρουσία σας. Σκοπός της εκπαίδευσης δεν είναι μόνο να μάθει ο σκύλος σας κάποιες εντολές, αλλά να μάθετε κι εσείς πώς να εκπαιδεύετε το σκύλο σας. Επίσης, είναι ο μόνος τρόπος για να ελέγξετε τις μεθόδους που εφαρμόζει ο εκπαιδευτής.
- Ο εκπαιδευτής πρέπει να έχει γνώσεις πάνω στις σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης και να μπορεί να σας τις μεταδώσει.
- Να είναι νόμιμος επαγγελματίας.
Η θετική εκπαίδευση έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν και εφαρμόζεται ακόμα, με επιτυχία, σε διάφορα ζώα όπως, πουλιά, γάτες και δελφίνια. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που την χρησιμοποιούμε και οι άνθρωποι, όπως όταν αφήνουμε το παιδί μας να παίξει, επειδή διάβασε, όταν επαινούμε κάποιον για κάτι καλό που έκανε, ακόμα και ο μισθός που παίρνουμε είναι ένα κλασικό παράδειγμα θετικής ενίσχυσης.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας