Ο σκύλος κλαίει και κάνει ζημιές όταν μένει μόνος στο σπίτι

Τα περισσότερα δεσποζόμενα σκυλιά δεν θέλουν να μένουν μόνα τους, είναι ενάντια στη φύση τους, καθώς είναι κοινωνικά ζώα, μεγαλωμένα συνήθως σε σπίτι και άμεσα εξαρτώμενα από τους ιδιοκτήτες τους. Έτσι, κάποια από αυτά μπορεί να παρουσιάσουν ανεπιθύμητες συμπεριφορές όπως παρατεταμένο κλάμα, καταστροφές σε έπιπλα και αντικείμενα, ζημιές κ. λ. π. όταν μένουν μόνα στο σπίτι. Οι αιτίες που ευθύνονται γι’ αυτές τις συμπεριφορές ποικίλουν, μπορεί να προκαλούνται από απλή πλήξη, ιδιαίτερα σε νεαρούς σκύλους ή σε ράτσες με πολύ ενέργεια, ως άγχος αποχωρισμού.

σκύλος κάνει ζημιές

Η πρόληψη σε αυτήν την περίπτωση είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι, όταν μεγαλώνει ένα κουτάβι, ο ιδιοκτήτης πρέπει να φροντίσει να το εκπαιδεύσει να μένει και μόνο του. Όταν ο σκύλος είναι προσκολλημένος πάνω στον ιδιοκτήτη του και τον ακολουθεί, όπου πάει, είναι πιο πιθανό να χαλάσει τον κόσμο όταν μείνει μόνο στο σπίτι. Πολλές φόρες οι άνθρωποι δυναμώνουν αυτήν την προσκόλληση χωρίς να το συνειδητοποιούν. Σε πολλούς αρέσει να είναι συνέχεια μαζί με το σκύλο τους, να τον έχουν στην αγκαλιά τους, στον καναπέ, στο κρεβάτι κτλ.

Η αγάπη για το κατοικίδιο είναι σίγουρα απαραίτητη, αλλά η υπερπροστασία και η μη οριοθέτηση μπορούν να προκαλέσουν άσχημες συμπεριφορές κατά την απουσία του ιδιοκτήτη, όπως και κατά τη παρουσία του. Επίσης, οι τύψεις που μπορεί να νιώθει κάποιος όταν αφήνει τον τετράποδο φίλο του μόνο στο σπίτι ή ο υπερβολικός ενθουσιασμός όταν επιστρέφει, δεν βοηθάνε. Με το να είναι πολύ εκδηλωτικοί, κάποιοι ιδιοκτήτες, τροφοδοτούν το άγχος του σκύλου τους και κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Κάθε έξοδος και κάθε επιστροφή στο σπίτι πρέπει να γίνεται με ηρεμία

ο σκύλος κάνει ζημίες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει, αν κάποιος σκύλος κάνει ζημιές, κλαίει και γαβγίζει όταν μένει μόνος του, είναι να βρεθεί ένα μέρος στο σπίτι, όπου δεν θα μπορεί να κάνει καταστροφές και δεν θα ενοχλεί του γείτονες. Αυτό το μέρος θα πρέπει να εμπλουτιστεί με τα παιχνίδια και τα κόκκαλά του, ώστε να έχει κάτι να απασχολείται κατά την απουσία των ιδιοκτητών.

σκύλος μόνος στο σπίτι 2

Κάτι ακόμα που θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ είναι μια μεγάλη βόλτα, και ιδανικά σε συνδυασμό με έντονη άσκηση π.χ. τρέξιμο, παιχνίδι με το μπαλάκι κ. λ. π., πριν μείνει μόνος του ο σκύλος. Με αυτόν τον τρόπο καταναλώνει ενέργεια στη βόλτα, δεν ξεσπάει στα έπιπλα και το πιο πιθανό είναι να κοιμάται όσο είναι μόνος του.

Τέλος, ένα crate ή ένα πάρκο σε μέγεθος τέτοιο, ώστε να είναι άνετος μέσα ο σκύλος και ταυτόχρονα περιορισμένος, μπορεί να γίνει σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Πολλοί νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο φυλακίζουν το σκύλο τους, η αλήθεια όμως είναι ότι κάθε σκύλος έχει ανάγκη από μία φωλιά, όπου νιώθει ασφάλεια. Σημαντική προϋπόθεση είναι βέβαια να μην μένει εκεί πολλές ώρες. Με την κατάλληλη εκπαίδευση το crate ή το πάρκο μπορεί να γίνει ο αγαπημένος του χώρος.

Η βοήθεια ενός επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων είναι απαραίτητη σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτός θα σας δείξει περισσότερους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσετε το σκύλο σας να ξεπεράσει αυτο το προβλημα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Scroll to Top