Η επιθετικότητα στους σκύλους

επιθετικότητα στους σκύλους

Η επιθετικότητα στους σκύλους μπορεί να δυσκολέψει πολύ τη συμβίωση μαζί του και, ανάλογα με την ένταση, να την κάνει αδύνατη. Είναι πολύ δύσκολο να συμβιώσεις με έναν σκύλο που φοβάσαι μήπως σε τραυματίσει. Επιπλέον μπορεί να κάνει τις βόλτες δυσάρεστες αν δείχνει επιθετικότητα προς άλλα ζώα ή και ανθρώπους.

Θεωρούμε ένα σκύλο επιθετικό όταν εφαρμόζει συμπεριφορές   που έχουν σκοπό να εκφοβίσουν ή να προκαλέσουν τραυματισμό. Στη πράξη όμως το θέμα της επιθετικότητας είναι πιο πολύπλοκο. Δεν είναι όλα τα γρυλίσματα επικίνδυνά. Ακόμα και μια κίνηση να δαγκώσει, που  φαίνεται σαν επιθετική συμπεριφορά, μπορεί να είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που δεν κρύβει κάποιον κίνδυνο. Είναι συνηθισμένο στην επικοινωνία των σκύλων να δαγκώνουν τον αέρα για να σταματήσουν κάτι που τους ενοχλεί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι σκύλοι είναι ζώα που έχουν τη δική τους γλώσσα επικοινωνίας.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να μελετάμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Σε πρώτη φάση πρέπει να δούμε κατά πόσο ένας σκύλος που παρουσιάζει συμπεριφορές που θεωρούνται επιθετικές είναι επικίνδυνος και κατόπιν αν μπορούμε να διορθώσουμε αυτές τις συμπεριφορές.  Το κυριότερο κριτήριο για αυτό είναι το δάγκωμα. Από τη συχνότητα και την ένταση του δαγκώματος μπορούμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο μπορούμε να βοηθήσουμε το σκύλο να επανέλθει. Γνώμη μου είναι ότι οι περισσότερες περιπτώσεις δέχονται βελτίωση ακόμα και οι πιο δύσκολες. Δεν μπορούμε όμως να γνωρίζουμε σε τι βαθμό και πόσος χρόνος θα χρειαστεί ιδιαίτερα σε πιο ακραίες συμπεριφορές.

Όποτε δουλεύω με σκύλους που παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά το πρώτο που θέλω να μάθω είναι η αιτία που την προκαλεί.  Οι πιο συχνές αιτίες που έχω συναντήσει είναι ο φόβος, η προστασία του φαγητού, κάποιου αντικειμένου, της περιοχής του και η ελλιπής κοινωνικοποίηση με ζώα και ανθρώπους. Φυσικά υπάρχουν κι άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν επιθετικότητα στους σκύλους. Το σημαντικό είναι να τις αναγνωρίσουμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε το σκύλο. Σε πιο εύκολες περιπτώσεις αν εξαφανίσουμε την αιτία εξαφανίζουμε και το πρόβλημα.

Ιδανικά η επιθετικότητα στους σκύλους αντιμετωπίζεται πριν εμφανιστεί. Για αυτό είναι σημαντική η εκπαίδευση του κουταβιού από τη πρώτη μέρα που θα έρθει στο σπίτι. Με αυτό τον τρόπο μειώνουμε τις πιθανότητες ανάπτυξης επιθετικών συμπεριφορών. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας εκπαιδευμένος σκύλος δεν θα βγάλει ποτέ επιθετική συμπεριφορά. Η επιθετικότητα  μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε  στιγμή στη ζωή του σκύλου. Οι συμπεριφορές αλλάζουν καθώς μεγαλώνει ένας σκύλος και διαμορφώνονται από τις νέες εμπειρίες που έχει στη ζωή του. Ένας τσακωμός στο πάρκο μπορεί να είναι αρκετός για έναν σκύλο ώστε να εμφανίσει επιθετική συμπεριφορά προς άλλα σκυλιά.

Τέλος σε περίπτωση που δείτε συμπεριφορές που σας ανησυχούν καλό θα είναι να μιλήσετε άμεσα με έναν εκπαιδευτή. Όσο πιο γρήγορα το αντιμετωπίσετε τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να διορθωθεί το πρόβλημα.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Scroll to Top