Χρήσιμες συμβουλές

Μην περιορίζετε την εκπαίδευση του σκύλου σας στο σπίτι. Η δυσκολία της εκπαίδευσης βρίσκεται εκεί, όπου υπάρχουν οι περισσότερες παρενοχλήσεις. Είναι πολύ πιθανό ο σκύλος σας να σας ακούει όταν είστε στο σπίτι, ενώ στη βόλτα να μην εκτελεί τις εντολές που έχει μάθει. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι ξεροκέφαλος! Σημαίνει ότι δεν έχει εκπαιδευτεί αρκετά έξω, όπου υπάρχουν παρενοχλήσεις. Στην εκπαίδευση του σκύλου πρέπει να ξεκινάτε από ένα ήσυχο μέρος, όπως είναι το σπίτι, και σταδιακά να βγαίνετε προς τα έξω, βοηθώντας πάντα το σκύλο να πετυχαίνει. Σημαντικό είναι να μη βιαστείτε να περάσετε στάδια!
Με αυτόν τον τρόπο, καθώς και με κάποιες άλλες μεθόδους, χτίζουμε αξιόπιστα την εκπαίδευση, έτσι ώστε ο σκύλος μας να μας ακούει, όπου και να βρισκόμαστε.

Στην αρχή της εκπαίδευσης του σκύλου σας, και όσο αυτός μαθαίνει νέες συμπεριφορές, είναι βοηθητικό το να χρησιμοποιείτε οπτικά σινιάλα για να του δίνετε εντολές, κι αυτό συμβαίνει γιατί οι σκύλοι καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα τη γλώσσα του σώματος. Όταν πλέον ο σκύλος σας, έχει μάθει τη συμπεριφορά, στην οποία εκπαιδεύεται, και την έχει συνδυάσει με ένα σινιάλο, μπορείτε να προσθέσετε και τη λεκτική εντολή.

Ένα λάθος που γίνεται συχνά από τους ιδιοκτήτες είναι το να δίνουν διαφορετικές εντολές για μια συμπεριφορά. Για παράδειγμα, όταν θέλουν να έρθει ο σκύλος τους, μπορεί να του φωνάξουν “έλα!”, “εδώ!”, “έλα εδώ!”, “εδώ τώρα!”, “έλα γρήγορα!” ή ακόμα να χρησιμοποιήσουν το όνομα του σκύλου προσθέτοντας τις προηγούμενες λέξεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπερδεύεται ο σκύλος και τελικά να μην ακούει σε καμία εντολή.

Οι λεκτικές εντολές θα πρέπει να είναι απλές και να χρησιμοποιούνται με συνέπεια. Διαλέξτε μια λεκτική εντολή για κάθε συμπεριφορά και προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε μόνο αυτή. Με αυτόν τον τρόπο και θα επιταχυνθεί η εκπαίδευση του σκύλου και θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

…και θέλετε να έρθετε σε επαφή μαζί του, μη σκύψετε από πάνω του για να τον χαϊδέψετε στο κεφάλι. Μπορεί για τους ανθρώπους η γνωριμία πρόσωπο με πρόσωπο να είναι αποδεκτή, αλλά για του σκύλους είναι  «αγένεια». Υπάρχει περίπτωση να νιώσουν ότι απειλούνται και να αντιδράσουν άσχημα.  Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να έρθετε στο ύψος του, χωρίς να σκύψετε πάνω από το κεφάλι του και να του αφήσετε  το χώρο να έρθει αυτός να σας γνωρίσει.

Πάντα να θυμάστε ότι επειδή δέχεται ο σκύλος σας την απευθείας επαφή δεν σημαίνει ότι τη δέχονται όλοι οι σκύλοι. Να ρωτάτε τον ιδιοκτήτη πριν πάτε να χαϊδέψετε το σκύλο του. Ποτέ μην ενοχλείτε έναν άγνωστο σκύλο που κοιμάται, τρώει ή είναι δεμένος.

…αν ο σκύλος δεν σας ακούει. Το πιο πιθανό είναι να μην έχει συνδυάσει τη λεκτική εντολή με τη συμπεριφορά που θέλετε να κάνει.  Με το να επαναλαμβάνετε και να αυξάνετε την ένταση της φωνής σας το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τον αγχώσετε. Σκεφτείτε κάποιον να σας λέει επαναλαμβανόμενα και με αυξανόμενη ένταση “istua” απαιτώντας από εσάς  μια συγκεκριμένη συμπεριφορά.  Όποιος ξέρει Φιλανδικά μπορεί να κάτσει, οι υπόλοιποι όμως;

Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται πολύ καλύτερα τις κινήσεις μας. Μπορούν να παρατηρήσουν και την παραμικρή αλλαγή σε αυτές.  Γι’ αυτό ακριβώς η δομή της εκπαίδευσης σκύλων ξεκινάει κερδίζοντας τη συμπεριφορά. Μετά συσχετίζουμε ένα οπτικό σινιάλο με τη συμπεριφορά και στο τέλος προσθέτουμε τη λεκτική εντολή.

Ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων θα σας μάθει το σωστό τρόπο επικοινωνίας με το σκύλο σας.

Σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση.  Μόλις έρθει προς το μέρος σας συνεχίστε το περπάτημα. Αν είστε  απολύτως συνεπείς ο τετράποδος φίλος σας θα μάθει σιγά, σιγά να ακολουθεί εσάς στη βόλτα.

Σταματήστε να παίζετε και απομακρυνθείτε από το κουτάβι σας. Με αυτόν τον τρόπο θα του βάλετε όρια στο παιχνίδι και θα προλάβετε μια συνήθεια που μπορεί να γίνει ενοχλητική στο μέλλον.

Μην του φωνάξετε και μην το χτυπήσετε. Το μόνο που θα μάθει με αυτόν τον τρόπο είναι να σας φοβάται και να μην το κάνει μπροστά σας. Θυμηθείτε ότι πρέπει να τον εκπαιδεύσετε στη τουαλέτα για να ικανοποιεί τις ανάγκες του έξω από το σπίτι.

Μην του φωνάζετε, εκπαιδεύστε τον να έρχεται σε σας όταν τον καλείτε, να κάθεται και επιβραβεύστε την ηρεμία.

Μην του δώσετε ποτέ να φάει. Ο σκύλος σας θα μάθει να κλαίει ή να γαβγίζει, όταν τρώτε μέχρι, να του δώσετε να φάει

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Scroll to Top