Πως να μάθετε το σκύλο σας να σας φέρνει και να αφήνει το παιχνίδι του

εκπαίδευση σκύλων να επιστρέψουν το παιχνίδιΚάποιοι σκύλοι, εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ράτσας τους, δε χρειάζονται καθόλου εκπαίδευση για να επιστρέψουν το παιχνίδι που τους πετάτε. Κάποιοι άλλοι δεν ενδιαφέρονται καθόλου γι’ αυτό και κάποιοι απλά δεν το αφήνουν με τίποτα από το στόμα τους.

Αν κάθε φορά που ο σκύλος σας έρχεται με ένα μπαλάκι στο στόμα, εσείς προσπαθείτε να του το πάρετε με αποτέλεσμα αυτός να σας αποφεύγει κι εσείς να προσπαθείτε περισσότερο, θεωρήστε τον εαυτό σας «εκπαιδευόμενό» του. Ο σκύλος σας σας «εκπαιδεύει» στο παιχνίδι του κυνηγητού, ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια όλων των σκύλων. Όσο εσείς προσπαθείτε να τον πιάσετε, τόσο αυτός θα φεύγει, και σίγουρα όλοι ξέρετε πόσο δύσκολο είναι να πιάσεις ένα σκύλο που δεν θέλει να πιαστεί. Το θετικό, όμως, είναι ότι στους σκύλους, συνήθως, αρέσει και το παιχνίδι της επαναφοράς ενός αντικειμένου. Γι’ αυτό αν βάλετε εσείς τους κανόνες δεν είναι δύσκολο να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να αφήνει το παιχνίδι του.

Ξεκινήστε πετώντας του ένα παιχνίδι σε μικρή απόσταση (1 μετρό περίπου). Μόλις το πιάσει κάντε μερικά βήματα πίσω, ώστε να έρθει προς το μέρος σας. Ποτέ μην πάτε εσείς προς το μέρος του. Όταν έρθει σε εσάς αγνοήστε τον. Αν το αφήσει πετάξτε το και πάλι, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία. Το σημαντικό είναι να το πετάξετε αμέσως μόλις το αφήσει. Με αυτόν τον τρόπο επιβραβεύετε το σκύλο σας που σας άφησε το παιχνίδι του. Αν δεν το αφήνει, ακόμα κι αν τον αγνοείτε, δοκιμάστε να του αποσπάσετε την προσοχή με ένα άλλο παιχνίδι. Μόλις αφήσει αυτό που έχει στο στόμα του, πετάξτε αυτό που κρατάτε. Αν ακόμα κι έτσι επιμένει να μην το αφήνει, μπορείτε να φέρετε κοντά στη μύτη του μια λιχουδιά. Το πιο πιθανό είναι ότι θα ανοίξει το στόμα του για να πάρει τη λιχουδιά. Μόλις αφήσει το παιχνίδι δώστε του τη λιχουδιά. Δεν πρέπει, όμως, να κολλήσετε στο επίπεδο με τη λιχουδιά, ακόμα κι αν δουλεύει καλά. Δοκιμάστε δυο φορές με τη λιχουδιά και την τρίτη φορά κάντε την ίδια κίνηση, χωρίς λιχουδιά στο χέρι. Λογικά θα αφήσει το παιχνίδι του και μόνο με την κίνηση σας.

Τέλος, μην ξεχνάτε να σταματάτε όσο το ενδιαφέρον του σκύλου σας είναι υψηλό. Τρία με τέσσερα λεπτά είναι αρκετά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας

Scroll to Top