Εκπαίδευση σκύλων με κλίκερ

Τι είναι το κλίκερ

Το κλίκερ είναι ένα εργαλείο που είναι προαιρετικό στην εκπαίδευση σκύλων, αλλά μας βοηθάει πολύ.  Αυτό που κάνει είναι να βγάζει ένα χαρακτηριστικό ήχο (κλικ), όποτε το πατάμε.

clicker

Στη θετική εκπαίδευση σκύλων χρησιμοποιούμε την επιβράβευση για να μάθουμε και να ενισχύσουμε μια συμπεριφορά στον τετράποδο φίλο μας.  Για να συσχετίσει όμως ο σκύλος την επιβράβευση με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, πρέπει αυτή να δοθεί άμεσα. Και όταν λέμε άμεσα, εννοούμε το πολύ 2 δευτερόλεπτα μετά τη συμπεριφορά. Αν καθυστερήσουμε, πιθανόν να επιβραβεύσουμε μια άσχετη συμπεριφορά ή να μην καταλάβει ο σκύλος μας γιατί πήρε την επιβράβευση. Συνήθως όμως δεν είναι εύκολο να προλάβουμε αυτό το παραθυράκι των 2 δευτερολέπτων.  Το κλίκερ, λοιπόν, σημαδεύει την επιθυμητή συμπεριφορά και μας δίνει λίγο χρόνο παραπάνω, ώστε να δώσουμε στο σκύλο μας την επιβράβευση.  Τον ίδιο ρόλο μπορεί να παίξει και μια λέξη, όπως το «μπράβο». Το πρόβλημα όμως, σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι μια λέξη μπορεί να την χρησιμοποιούμε συχνά και σε άσχετες στιγμές, οπότε χάνει την αξία της για το σκύλο. Αντίθετα, ο ήχος του κλίκερ, όπως είπαμε είναι χαρακτηριστικός και τον βοηθάει να τον ξεχωρίσει όπου και αν βρισκόμαστε.

Πως λειτουργεί στην πράξη

Αρχικά θα πρέπει να «φορτιστεί» το κλίκερ. Αυτό γίνεται με το να δίνουμε μια δυνατή επιβράβευση στο σκύλο κάθε φορά που το πατάμε. Δυνατή επιβράβευση για τους περισσότερους σκύλους είναι μια λιχουδιά. Μόλις γίνει αυτό θα ξέρει ότι όποτε ακούει το κλίκερ θα ακολουθήσει η επιβράβευση. Στην εκπαίδευση του σκύλου μας, πατάμε το κλίκερ κάθε φόρα που μας δίνει τη συμπεριφορά που θέλουμε.  Έτσι, βοηθάμε το σκύλο μας να καταλάβει ότι αυτό που έκανε είναι σωστό και κερδίζουμε λίγο χρόνο μέχρι να του δώσουμε τη λιχουδιά.

Ποια λάθη μπορεί να γίνουν

Γενικά, στην εκπαίδευση σκύλων το πιο συχνό λάθος που παρατηρείται είναι στο συντονισμό. Όπως και η επιβράβευση, έτσι και το κλίκερ πρέπει να πατηθεί αμέσως μετά από τη συμπεριφορά που μαθαίνουμε στο σκύλο μας. Αν αργήσετε ή βιαστείτε θα έχετε σημαδέψει και ενισχύσει λάθος συμπεριφορά.  Ένα άλλο λάθος που μπορεί να γίνει, είναι η χρησιμοποίηση του κλίκερ χωρίς να ακολουθεί επιβράβευση. Αν αυτό γίνεται συχνά, το κλίκερ θα χάσει την αξία του για το σκύλο. Σίγουρα όμως όποιο λάθος και να γίνει δε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για το σκύλο.

Πότε σταματάει η χρήση του κλίκερ

Όταν ο σκύλος έχει μάθει μια συμπεριφορά και την εκτελεί σωστά σε διάφορες συνθήκες, δε χρειάζεται πλέον το κλίκερ. Η χρήση του είναι βοηθητική κυρίως όταν εκπαιδεύουμε το σκύλο σε νέες συμπεριφορές και σε διαφορετικά περιβάλλοντα.  Αντίθετα, η επιβράβευση δε σταματάει εντελώς πότε. Ανά διαστήματα θα πρέπει να επιβραβεύετε το σκύλο σας με ένα χάδι ή λίγο παιχνίδι για να συντηρήσετε μια συμπεριφορά.

Που άλλου μας βοηθάει το κλίκερ στην εκπαίδευση σκύλων

Το κλίκερ μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στις προβληματικές συμπεριφορές των σκύλων.  Για παράδειγμα η σωστή χρήση του μπορεί να βοηθήσει ένα φοβικό σκύλο, ο οποίος έχει μάθει το κλίκερ, να συσχετίσει το ερέθισμα που του προκαλεί φόβο με κάτι κάλο. Αντιστοίχως, μπορεί να βοηθήσει και ένα επιθετικό σκύλο. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σε περιπτώσεις διόρθωσης συμπεριφοράς, οι οποίες έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα του σκύλου, είναι απαραίτητος ένας επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων. Αυτός θα σας μάθει πώς να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας με τη σωστή χρήση του κλίκερ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας.

Scroll to Top